google.com, pub-8758112294685846, DIRECT, f08c47fec0942fa0


Soba Neden Tüter, Soba Bacası Nasıl Çeker?



Soba tütmesi nedir? Soba neden tüter? Negatif basınç nedir? baca tütmesi nasıl engellenir? Soba tütmesi nasıl engellenir? soba bacası zehirler mi? Baca fanı nedir?

Ters esen RÜZGâR nedir?

Soba tütmesi nedir?

Yanan sobanın bacasından çıkması gereken duman, sobadan geri tepip iç mekâna dolmaya başlar. Bu duruma “Soba tütmesi” denir.

 

Soba neden tüter?
 

Negatif basınç:

Güneşin yeryüzünü ısıttığı ama genel anlamda havanın soğuk olduğu durumlar olur.

Örneğin; İç mekân ortam sıcaklığı 10°c iken, dışarda hava sıcaklığı 12°c olabilir. Bu gibi durumlarda dış hava sıcaklığının artışına paralel, atmosfer basıncı da artacaktır. İç mekânda ise ortam ısısı düşük kaldıkça, düşük ısıya paralel olarak kapalı alanda ki iç basınç düşecek ve vakum olayı başlayacaktır. İç mekandaki alçak basınç, atmosferdeki yüksek basıncı yenemez. Katı yakıtlı ısıtıcılarda körük fanı veya baca fanı yoksa “soba tütmesi” bir şekilde gerçekleşecektir.

 

Kapalı alan vakum:

İç mekânda yanma için gerekli olan oksijen miktarının düşüklüğü de soba tütmesi yapar. İç mekânda oluşan alçak basınç, baca tarafından gelen yüksek basıncı yenemeyecektir.

Her ne kadar baca temizliği, baca sızdırmazlığı ve uygun baca montajı olsa da bu olay ile karşılaşmanız muhtemeldir.

 

Ters esen rüzgâr:
Genellikle aralık ayında görülen Lodos rüzgâr esintisi, soba zehirlenmelerine sebebiyet verebilir.

 

Soba tütmesi/ baca tütmesi nasıl engellenir?

-Baca temizliğinden emin olun ve en az 130 mm çapında geleneksel soba bacası kullanın. Bu baca çapı elektriksiz sobalar için Dünya genelinde kabul görmüş baca çapıdır. Roket pelet soba satın alan kullanıcılara, bu bacaya uygun baca adaptörü ücretsiz olarak size gönderilir. (Baca Adaptörü İçin TIKLAYIN)

-Bir kağıt parçası yakarak baca ve soba çekişini kontrol edin

-Soba bacasının sızdırmaz şekilde montaj yapıldığından emin olun

-Ana bacaya doğru %10 eğimle baca montajı yapıldığından emin olun (Şematik Baca Montajı için TIKLAYIN)

-Sobayı yakmadan önce, İç mekânda bulunan baca ve soba yüzeyini pürmüzlü kartuş çakmak veya pürmüzlü tüp ile bir miktar ısıtın. Çünkü çelik baca içinde bekleyen soğuk hava katmanı bulunabilir ve bu katman bir çeşit perde vazifesi görür. Isıtılan bacanın sıcak havası bu katmanı dağıtarak bacanın çekiş yapmasına imkân verecektir.

-Bacanız tuğla baca değil, çıplak sac baca ise dış mekânda soğuğa maruz kalan bölümü baca izolasyonu ile kaplayın ve bacanın soğuktan etkilenmesini önleyin.

-Baca şapkası, Fırfır, Rüzgâr gülü kullanın

- İç mekânda soba yanarken bacanız halen soğuksa, varsa sobaya takılı olan Cimri, Kuzine, Isı tutucu vb ürünleri soba ile baca arasından sökün.

-Baca fanı kullanın (Baca Fanı için TIKLAYIN)

-Fırtınalı havalarda sobanızı kullanmayın.

Sobanız yandıktan sonra bacanız ısınacağı için (fırtınalı hava hariç) genel olarak bacanız çekecektir.

Tümünü Görüntüle